HoŞgELdİnİz
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

HoŞgELdİnİz

Arkadaşlığın Tek Adresi
 
AnasayfaAnasayfa  AramaArama  Latest imagesLatest images  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

 

 Keneler üzerinde bilimsel araştırma projesi

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
mezarcı
Co Admin
Co Admin
mezarcı


Mesaj Sayısı : 73
Kayıt tarihi : 24/04/07

Keneler üzerinde bilimsel araştırma projesi Empty
MesajKonu: Keneler üzerinde bilimsel araştırma projesi   Keneler üzerinde bilimsel araştırma projesi Icon_minitimeC.tesi Nis. 28, 2007 1:02 pm

Keneler üzerinde bilimsel araştırma projesi
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi'nde (GOÜ) 'Kırım Kongo Kanamalı Ateşi' hastalığını yayan keneler üzerinde gerçekleşen projenin amacı, Kelkit havzası set kene faunasını ortaya çıkarmak ve bu faunadaki keneleri KKKAV ve diğer patojenleri yayma potansiyelini ortaya çıkartarak mücadele metotları geliştirmek.
GOÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü'nde yapılan çalışmalar kapsamında kenelerin Kelkit havzasında üzerinde yayılma şekli ve bölgeye nasıl girdiği konusu araştırılıyor. Yaklaşık 1 yıldır yürütülen çalışmalar kapsamında arazide çiftlik ve yaban hayvanlarından toplanan kene türleriyle bölgenin sert kene faunasının ortaya çıkartılması hedefleniyor. Proje sonuçlarına bağlı olarak ise hastalık yayma riski yüksek olan kene cinslerine karşı aşı üretilerek bunların bölgedeki populasyonunu azaltmak ve bu sayede hayvancılıkla uğraşan büyük risk grubunun kenelerden geçen KKKA hastalığıyla karşılaşma riskini ortadan kaldırması hedefleniyor. Sistematik çalışmalar yürüten Yrd. Doç. Dr. Ahmet Bursalı, sadece Tokat değil Kelkit havzası çevresindeki illerden de kene örnekleri aldıklarını kaydetti. Bursalı, bugüne kadar toplanan 3 binden fazla kene örneğinde yaklaşık 15 tür tespiti yaptıklarını söyledi. Hedeflerinin Kelkit havzasının sert kene faunasının çıkartılması olduğunu ifade eden Bursalı, "İleriki aşamada hastalık yayma potansiyeli yüksek kenelerin tespit edilmesi ve bu kenelerle yapılabilecek mücadeleye çekirdek olması açısından çalışmalarımız önem arz ediyor. Bu konuda panik yapmaya gerek yok. Pikniğe giden ailelerin kişisel tedbirleri alması lazım. Özellikle riskli dediğimiz ormanlık alanlarda dikkatli olunmalı" dedi.

Kenelerden geçen KKKA hastalığının aşısı olduğu şeklindeki söylemlere cevap veren Bursalı, "KKKA hastalığına karşı geliştirilmiş bir aşı direkt olarak literatürde yok. Hastalığı yapan etken virüsün özelliğinden dolayı aşı problemli. Özellikle yurt dışında çalışmalar devam ediyor" şeklinde diye konuştu. Keneler üzerinde moleküler çalışmalar yürüten Doç. Dr. Şaban Tekin ise sadece KKKA virüsünün değil, bu kenelerin taşıyabileceği diğer tehlikeli virüslerin ortaya çıkarılması üzerine moleküler çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Tekin, 3 yıllık bir projenin henüz birinci yılını tamamlandıklarını belirterek, "8 aylık sürede altyapıyı oluşturarak arazi çalışması yaptık. Çok büyük miktarda kene kütüphanesi oluşturduk. Kelkit havzasındaki tüm iller bu projeye dahil. Çalışmamızdaki ana amaç kenelerin bu virüsü taşıma potansiyelinin ortaya çıkartılması ve genetik karakterizasyonunun yapılması. Şu anda arazide topladığımız kenelerde KKKA virüsünü tespit ediyoruz" diye konuştu.

Virüsle direk mücadelenin özel aşı üretmekle mümkün olduğunun altını çizen Tekin, konuşmasına şöyle devam etti:"Türkiye koşullarında aşı üretimi altyapı imkanları nedeniyle çok sınırlı. Böyle bir altyapı hem bizim üniversitemizde hem de birçok araştırma kuruluşunda bulunmamakta. Çalışmalar yurt dışında özellikle Amerika'da devam etmekte. Biz bu süre içerisinde özellikle direk insan için olmazsa da kenelerin popülasyonunu azaltmaya yönelik çalışma yapıyoruz. Bu çalışmada potansiyel kene cinsini belirleyip ona hedeflenerek devamında popülasyonu azaltmaya çalışıyoruz. Projemiz insanlar üzerinde olmayacak, dolaylı yoldan insanların kene ile karşılaşma riskini daha en aza indirmeyi amaçlayan bir proje. Biz keneyle mücadelede özellikle aşılama yöntemini tercih ettik ve gerekli planları yaptık. Bazı üniversitelerde kenelerle biyolojik mücadele konusunda farklı metotlar deneyen, çalışma yapan gruplarda var. Hepsinin amacı popülasyonun azaltılması. Hayvancılıkla uğraşan en büyük risk grubunun keneyle karşılaşma riskini ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. Bunu yapabilirsek bu hastalığın yayılmasını önemli derecede önceleyebileceğimizi umuyoruz."
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Keneler üzerinde bilimsel araştırma projesi
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
HoŞgELdİnİz :: Uzay ve Doğa :: Hayvanlar Alemi-
Buraya geçin: